3 boyutlu (3D Printer) Yazıcılardan Baskı alırken Filament’in tablaya doğru Yapıştırılması

3 boyutlu (3D Printer) Yazıcılardan Baskı alırken Filament’in tablaya doğru Yapıştırılması

3 boyutlu (3D Printer) Yazıcılardan Baskı alırken Filament’in tablaya Yapışmama sorunu

3 boyutlu baskı alırken, çok sık rastlanılan baskınızın tablaya yapışmama sorununun üstesinden gelmek ve düzgün bir şekilde yapışmasını sağlamak çok önemlidir. Baskı yazıcı tablasına doğru biçimde yapışmazsa, ilk katmanda tutunamama ve baskının başarısız olma ihtimali vardır.

Baskınızın tablaya yapışmama sorununu iyileştirmek için püf noktalar vardır. Düzgün yapışma aynı zamanda, sarf miktarını da en aza indirecektir.

Tabla kalibrasyonu

Doğru yapışma doğru kalibre edilmiş bir tabla ile başlar. Nozul ile tabla arasındaki mesafe doğru ayarlanmalıdır. Gereğinden fazla boşluk, gevşek bir ilk katmana neden olur; sonuç olarak, yazdırırken baskınızın tablaya tam tutunamamasına ve ayrılmasına neden olabilir. Aynı şekilde, boşluğun az olması da filamentin doğru şekilde kışını durdurabileceği ve aşırı akış yapan filamentin basınç sebebiyle kıvrılma yaparak katman çizgilerinin birbiri içine geçmesi sebebiyle kalibrasyon çok dar olmamalıdır. Başarılı bir ilk katman almak için tablanın dışta kalan uç noktalarına nozulun manüel ve dikkatli bir şekilde ayrı ayrı 4 köşe veya yuvarlak tablalarda 3 noktaya yaklaştırılarak tabla ile arasına standart bir A4 kâğıt kalınlığında tatlı sert-yumuşak tabir edilen zorlukta sürtünmesi gerekmektedir. Ardından orta noktadan da aynı şekilde kalibrasyon tamamlanarak 4 köşeden yatak yataylığı tekrar kontrol edilerek kalibrasyon tamamlanır. Tablanın sınırlarını kapsayacak basit bir model çizimi yapılarak baskı alınır ve tablanın nozula yatay kalibrasyonunun doğruluğu test edilebilir.

Tabla sıcaklığı

Yazıcılarının çoğu ısıtmalı tablaya sahiptir. Isıtılmış tabla kullanırken, doğru sıcaklığın kullanıldığından emin olmanız gerekir. Bu, baskının ilk katmanlarının basım süresince sıcak kalmasını ve modelin soğuması esnasında büzülmemesini sağlar. Kalibrasyonu doğru yapılmış ve filament çeşidine göre tablada doğru ısı ayarlanmış bir modelin basımı oldukça kolay olacaktır. Tabla sıcaklığı, kullanılan dilimleme programı ve yazıcının üzerinden manüel ayar ile ayarlanabilir. Tabla sıcaklığı kullanılacak filament çeşidine çapına markasına ve hatta rengine göre değişiklik gösterir. Bu sebeple sizlerin rahat baskı alması için yapılan sayısız deneme sonrası elde edilen veriler ile filamentinizin üzerinde vermiş olduğumuz tolerans değerleri arasında tabla ısını ayarlayınız.

Yapışma problemleri yaşamanız durumunda, tabla sıcaklığını tolerans sıcaklıklar arasında sıcaklığını hafifçe arttırmaya devam ediniz.

Tabla yüzeyi

Düzgün bir yapışma sağlamak için, baskı yüzeyinin kalibre ve temiz olması gerekir. Tablada yağ, gres toz yabancı maddeler diğer kimyasallar vs. veya parmak izi bulunmamalıdır. Temiz ve doğru kalibre edilmiş bir tablaya ilk katmanın daha düzgün ve sağlam tutunabilmesi için tabla yüzeyi pürüzlüleştirilerek baskı başlatılmalıdır. Pürüzlendirmek için filamentinizin çeşidine göre saç spreyi, mum yapıştırıcı, hazır satılan ilk katman yapıştırıcı kimyasallar ve ısıya dayanıklı banlar kullanılmalıdır.

Tablayı düzenli olarak temizlemek de önemlidir. Belirli rutinlerde yapılmayan temizlik, baskı yüzeyinde bir önceki baskıdan kalan kalıntılar sebebiyle başarısız olabilir ve bu da yapışma sorunlarına neden olur. Lütfen, tabla da bant ya da yapışma tabakası kullanırken, düzenli aralıklarla temizlik ve yenileme işlemini gerçekleştiriniz. Tabla yapıştırıcı kullanıyorsanız, baskı bitiminde bir sonraki baskıya geçmeden düzgün temizlediğinizden emin olun. Aşırı sürülmüş yapıştırıcı suyla (ve sabunla) çıkarılabilir. Ayrıca alkol içerikli temizleyiciler yağlı parmak izlerinden kurtulmak için etkilidir.

Baskı ortamı

Yüksek tabla sıcaklığı (örneğin PC ve ABS) gerektiren malzemeler kararlı bir yazdırma ortamına ihtiyaç duyar. Maksimum tabla sıcaklığı kullanılırsa, ortamdan daha soğuk hava akışları olması durumda yapışma sorunlarına neden olabilir ve aşırı durumlarda baskının yapı plakasından ayrılmasına, burkulmasına (warping) katmanlarda çatlamalara (craking) neden olabilir. Dolayısıyla yazıcınızın bulunduğu ortamı baskı öncesi ve sonrası havalandırmanız daha düzgün baskı sonuçları almanıza yardımcı olacaktır. Yazıcının açık veya kapalı olması baskı için önem teşkil etmez. Yazıcının bulunduğu ortamın açık ve hava akımına maruz kalıyor olması açık kasa yazıcılarda tabla ve nozul sıcaklığı için sabit derecelerde kalamama, baskının gereğinden hızlı soğuması sonucu baskıda çatlaklar ve burkulmalar ve tablaya yapışmama sorunlarını beraberinde getirecektir. Açık alanlarda kullanılacak yazıcıların kapalı kasa yazıcılardan tercih edilmesi gereklidir. Bahsi geçen sorunlar ile karşılaşılmayan durumlarda her iki yazıcı tipi içinde tüm filamentler gerekli değerler ile kolaylıkla baskı alınabilir.

Dilimleyici Programın Ayarları

Yukarıda detaylandırılmış fiziksel ayarlara ek olarak, dilimleyici programınız yapışmayı iyileştirmeye yardımcı olan bazı ek ayarlar da sunar.

Yapışma yüzeyini basılacak modelin kendisinden bağımsız olarak genişletmeniz durumunda modeliniz için tablaya ekstra tutunma alanları kazandırmış olursunuz. Bu sayede katman olan noktaların dışında ilk katman olarak geniş bir tabakada modeliniz tablaya sağlam ve düzgün tutunmuş olur. Dilimleme programınızdaki skirt brim ve raft seçeneklerinden modelinize en uygun olanı baskı öncesinde dilimlerken kullanmanız doğru olacaktır.

Yazıcı sorunları ve Modelin tablaya Uyumu

Yaşadığınız problemlere karşın sitemizdeki sorun giderme yöntemleri doğru ve sırasıyla denemenize rağmen tablaya yapışma sorunları yaşamız durumunda makinenizin mekanik ayarlarını kontrol ediniz. Makinenizin eksen taşıyıcı millerindeki eğrilikler, ekstruzyon, hotand, nozul gibi sıcak nokta itici ve bileşenlerindeki deformasyonlar sebebiyle filamentin doğru akış yapamaması, tabla yüzeyindeki düzlemsel hatalar, model baskı başlangıcı ve devamında size sorun çıkarmaya devam edecektir. Makine ve yazılımsal sorunuz bulunmuyorsa modelinizi basmışsınız demektir.

Fare kulakları kullanın

Tasarımınız doğrusal eksenler içeren bir yapı ise çarpılma burkulma ve çatlama riski çok daha yüksek olacaktır. Dolayısıyla baskınızın başarısız olması ve gereksiz filament sarfiyatını önlemek için baskınızın keskin, ince köşelerinin ilk katmanlarına Fare kulakları ekleyebilirsiniz.

Fare kulakları, yatağa yapışmayı artırmak için model kenarlarına eklediğiniz küçük dairesel disklerdir. Raft veya brim seçenekleri ile aynı mantıkta gibi çalışır ancak daha az filament kullanır Baskıyı yataktan çıkarın, fare kulaklarını modelden ayırın ve pürüzlü kenarları düzeltin.

Bir cevap yazın

KAPAT
×

Sepet